zaterdag 25 december 2010

SVW 100 jaar: SVW promoveert naar eerste klasse (mei 2004)

De wedstrijd was in feite niet om aan te zien, maar het resultaat staat als een huis. SVW zal in het nieuwe seizoen aantreden in de eerste klasse met als mogelijke tegenstander Unitas. (red: dat gebeurde niet, omdat SVW werd uitgeleend aan een ander district) De eerste helft was zeker voor Unitas ’30, waarna SVW weer de betere was. In de verlenging lieten de streepjes zien dat ze wel degelijk kunnen voetballen en kwamen ze via Richard Smaal verdiend op 1-0. Unitas 30 spits Ikat Yakut ging daarna te fel door op goalie Edwin Willemsen waarna Jaap de Jong zich aan de spits vergreep en zo een vechtpartij op gang bracht met als gevolg drie rode kaarten, voor Jaap de Jong van SVW en Jeroen Timmers en Michael Dekkers van Unitas ’30.

Er op terugkijkend kan niet anders worden geconcludeerd dat SVW verdiend promoveert. Eerst werd Rood Wit Veldhoven verslagen. In de volgende ronde ging VOAB over de knie en de laatste horde werd afgelopen maandag in Oosterhout genomen. Unitas ’30 en SVW zaten het nu afgelopen seizoen in dezelfde klasse, waardor de ploegen al twee keer eerder tegen elkaar hadden gespeeld. Thuis werd dik gewonnen (4-1) en uit was het een gelijkspel (1-1). Hierdoor wisten beide ploegen wat ze aan elkaar hadden en leek het een open strijd te worden. Nu ging het over één wedstrijd, terwijl hiervoor het knock-out systeem werd gehanteerd. In dit soort situaties is het vrijwel altijd de ploeg die zijn zenuwen het meest in bedwang kan houden ook degene die met de winst gaat strijken. Toch zag het er in de eerste helft zeker niet naar uit dat SVW deze pot zou gaan winnen. Het gaat veel en veel te ver om te zeggen dat SVW slecht speelde en Unitas ’30 goed. Nee, SVW speelde ver beneden zijn niveau en de ploeg uit Etten-Leur was gewoon wat minder slecht. Unitas ’30 had meer balbezit en zette de streepjes onder druk. Hierdoor wist de ploeg zich wat kansjes te scheppen, maar echt gevaarlijk werd het niet. Toch moest SVW alle zeilen bijzetten om niet op achterstand te komen. Dat de ploeg constant achter de feiten aanliep had te maken met de uitermate slechte passes en het steeds net te laat komen. Scheidsrechter P. Govers hield de wedstrijd erg kort, soms te kort, maar hield de partij hierdoor wel in de hand.

Verlenging
Waar SVW in het eerste gedeelte vrijwel in alles faalde, deed de ploeg het in het tweede bedrijf in ieder geval een stuk beter. De ploeg wist de tegenstander goed onder druk te zetten, maar Unitas ’30 ontpopte zich als een heuse counterploeg. Met soms razendsnelle uitvallen werd SVW gedwongen om te blijven opletten. Het spelpeil bleef bedenkelijk, maar de spanning maakte alles goed. Zoals matchwinnaar Richard Smaal na de wedstrijd terecht opmerkte: “Dit was echt een 0-0 wedstrijd die zou worden beslist met penalty’s of dode spelmomenten.” Ware woorden van de topscorer van SVW. Het bleef 0-0 waardoor een verlenging noodzakelijk werd en ineens liet SVW zien dat de ploeg wel degelijk kan voetballen. De ploeg was een stuk beter dan al die tijd daarvoor en Unitas ’30 wankelde. Eerst werd Richard Smaal een geheide penalty onthouden, maar hij kon even later zijn gram halen. Zes minuten voor het eind kreeg SVW op rechts, een meter of 25 voor het doel, een terechte vrije trap toegewezen. Smaal zette zich aan deze taak en zijn schot leek zeker houdbaar. Voor de Unitas ’30 goalie was het jammer dat zijn uitzicht werd belemmerd, want tot verbazing van alles en iedereen ging het leder in het doel en stond SVW met 1-0 voor.

Vechtpartij
De tegenstander trapte af en ging richting Edwin Willemsen, die de bal al liggend op de grond wist te bemachtigen. Ikat Yakut ging echter ongemeen hard door op de Gorinchemse keeper, waarop Jaap de Jong weer te furieus reageerde. Alles en iedereen ging zich ermee bemoeien en ook een gedeelte van het Gorinchemse publiek stormde het veld op. Dit had grote gevolgen kunnen hebben, als de scheidsrechter de wedstrijd op dat moment had gestaakt, was SVW met lege handen achtergebleven. De regels schrijven voor dat de wedstrijd dan moet worden overgespeeld en wat er dan uit de bus was komen rollen valt niet te zeggen. Maar de arbiter deelde drie rode kaarten uit, legde de wedstrijd voor bijna een kwartier stil, liet daarna nog ongeveer twee minuten doorspelen en floot toen af.

Een kleine dissonant was de afwezigheid van trainer Ron Vlot. Joop de Vries had de honneurs waargenomen en was uiteraard na afloop zeer tevreden. “Men had mij gevraagd of ik voor de groep wilde staan en dat hebben ze meer dan goed opgepakt, dit is geweldig.” Logisch dat ook Richard Smaal met een heerlijk gevoel terugkeek op de wedstrijd. “Het was een open wedstrijd, die lang leek af te gaan op een 0-0. De scheidsrechter had mij een penalty moeten geven en dat had een cruciaal moment in de wedstrijd kunnen zijn. Gelukkig wist ik even later toch te scoren. Ik ben heel erg blij.” Ook voorzitter Gerard Groenenberg toonde zich uitermate in zijn sas. “Natuurlijk is dit geweldig. Ik durf zelfs te zeggen dat we het komende seizoen gaan voor het kampioenschap,” riep de uitgelaten voorzitter.

Bron: De Stad Gorinchem